Muco Ecuador Expeditie aangeprezen door de Rector van de KU Leuven...

Sommige initiatieven hoeven niet verdedigd of zelfs aangeprezen te worden. Daarvoor zijn ze eenvoudig té evident positief. Dat geldt zonder enige twijfel voor de Muco Ecuador Expeditie, gedragen door de vzw Mee naar de top.

Elke week wordt in ons land een kind geboren met mucoviscidose, de taaislijmziekte, een ernstige aandoening van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Eén op de twintig mensen is drager, en het is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte. In veel gevallen is de ziekte een zware aanslag op de levenskwaliteit, sociaal, familiaal, financieel. Intensieve behandeling dringt zich op. Maar dat is bekend. Minder bekend is dat gecontroleerde sportbeoefening de symptomen van de ziekte gevoelig kan verbeteren. Meer zelfs: de ziekte hoéft geen rem te zijn op wat we zonder meer topsport kunnen noemen. Of beklimt u misschien elke dag een vulkaan in Ecuador, meer dan 5 km hoog?

Dat is wat tien jongeren in 2017 gaan doen, na screening en grondige voorbereiding uiteraard, en met deskundige begeleiding. Het team zal tijdens de tocht ook bijdragen tot waardevol wetenschappelijk onderzoek – want dat blijft nodig om de ziekte uiteindelijk de baas te worden. In de slipstream van deze expeditie worden nog tal van andere initiatieven genomen waarover u op deze website alles verneemt. Muco moet stoppen. Zolang dat niet kan, moeten we duidelijk maken dat muco-patiënten letterlijk àlles kunnen, als wij hen daarbij helpen. Dat is wat de Ecuador-expedie wil aantonen.

Het spreekt vanzelf dat een en ander niet zomaar mogelijk is. Fundraising is noodzakelijk. Maar daarvan hoef ik u niet te overtuigen. Ik zei het al: dit initiatief is té positief om zomaar aangeprezen te worden.

Rik Torfs

Rector KU Leuven