Kernboodschap

Uit onderzoek weten we dat bewegen gezond is. We voelen ons beter, worden minder ziek en we worden er ook wat ouder door. Dit is zo voor de hele bevolking en zeker voor mensen met mucoviscidose!

Voor mensen met muco betekent sporten een beter behoud van de longfunctie, minder complicaties en een betere levenskwaliteit. Maar hoe begin je eraan als je muco hebt? Hoe motiveer je jezelf? Wat zijn de gemeten resultaten van de fysieke inspanningen? Wat is de werkelijke invloed op de levenskwaliteit? Dat zijn vragen waarmee we met dit sportief project aan de slag gaan.

We zetten een wetenschappelijk project op waarbij personen met muco in België gemotiveerd worden om deel te nemen aan sportieve inspanningen. Lopen, fietsen, wandelen, zwemmen...alles kan! Met behulp van 'activity trackers' willen we die inspanningen meten. We vergelijken de resultaten met elkaar en met resultaten van een groep van 10 sporters met muco die een uitzonderlijke inspanning aangaan. We volgen deze groep tijdens hun training én tijdens de beklimming van enkele vulkanen in Ecuador.

Op deze manier willen we te weten komen in welke mate fysieke inspanningen een gunstig of minder gunstig effect hebben op het welbevinden bij mensen met muco (longfunctie, gewicht, nood aan antibiotica, levenskwaliteit, invloed op dagelijkse therapie). Voor de groep van 10 mucosporters die de berg beklimt wordt er bijkomend onderzoek gedaan naar het effect op de longen van hun inspanningen op hoogte.

Op deze manier hopen we mensen met muco aan te zetten tot sporten en willen we meer inzicht verwerven in de effecten van bewegen op het leven van mensen met muco.